Episode 01: What is this podcast about? - על מה הפודקאסט הזה

 

היי, שלום לכולם, וברוכים הבאים לפרק הראשון של הפודקאסט ״זמן עברית״. בפרק הזה אני אספר לכם קצת על עצמי ועל הפרויקט הזה. מוכנים? בואו נתחיל!

אז, קוראים לי נדיה, אני בת 25 ואני גרה בישראל. בעיר תל אביב שאותה אני בטוחה שאתם מכירים.

בפודקאסט הזה, כל שבוע יצא פרק באורך של בערך עשר דקות. בכל פרק אני אספר לכם על נושא מסוים בעברית מדוברת. עברית מדוברת זו העברית שישראלים מדברים באמת. בבית, ברחוב, בעבודה, עם חברים או עם המשפחה. אני אדבר קצת יותר לאט מאיך שישראלים מדברים ביניהם, כדי שאתם תוכלו להבין אותי בקלות.

יכול להיות שבעתיד הפרקים יהיו ארוכים יותר. אבל אני חושבת שבשביל ההתחלה, עשר דקות לפרק זה מספיק.

אז למי הפודקאסט הזה בעצם מתאים? אני יוצרת את הפודקאסט הזה בשביל אנשים שלומדים עברית ורוצים לשפר את היכולת שלהם להבין עברית, בעזרת שמיעה וקריאה. זאת אומרת שאם אתם כבר יכולים להבין ולקרוא בעברית, אבל עדיין קשה לכם לשמוע פודקאסטים רגילים, שדוברי העברית שומעים – אז הפודקאסט הזה הוא בדיוק בשבילכם.

לכל פרק של הפודקאסט יהיה תמליל. משמעות המילה תמליל בעברית היא טראנסקריפט. כלומר, הטקסט שאותו אני אומרת במהלך הפרק. את הטראנסקריפט אתם תוכלו למצוא באתר האינטרנט של הפודקאסט. את הקישור לאתר האינטרנט, אני אוסיף בתיאור של הפרק.

כדי ללמוד עברית בעזרת הפודקאסט הזה, אפשר לעשות כל מיני דברים. אני חושבת שהדרך הטובה ביותר היא קודם כל לשמוע את הפרק ולראות כמה אתם מצליחים להבין. אחר כך לקרוא את התמליל, את הטראנסקריפט, ולתרגם מילים קשות אם יש כאלה. ואחרי זה שוב לשמוע את הפרק.

אבל כמובן, שלא כולם חייבים לעשות את זה. כל אחד צריך למצוא את הדרך הכי נוחה, הכי מתאימה והכי מעניינת בשבילו כדי ללמוד. יכול להיות שתחליטו להקשיב לפודקאסט ולקרוא את הטראנסקריפט באותו הזמן. יכול להיות שאתם תרצו קודם כל לקרוא ורק אחר כך להקשיב. ויכול להיות שתרצו רק לשמוע את הפודקאסט, בלי לקרוא בכלל. כל אחד ומה שמתאים לו.

החלטתי לעשות את הפרויקט הזה כי אני חושבת שלמידת שפה צריכה להיות מעניינת. כי בשביל ללמוד שפה, כדאי מאוד ללמוד כל יום. ואם הלמידה היא לא מעניינת, אז קשה מאוד ללמוד כל יום. הרבה אנשים מתחילים ללמוד שפה: הם קונים ספר לימוד חדש, הם לומדים מילים והרבה מאוד חוקי דקדוק, אבל אם זה לא מעניין אותם, אז אחרי כמה זמן (אחרי פרק זמן מסוים) אין להם מוטיבציה והם פשוט מפסיקים ללמוד.

מצד השני, אם כיף לכם ללמוד, אז בכלל לא יהיה לכם קשה ללמוד קצת כל יום. אם אתם לומדים עם מורה טוב או מורה טובה, או (אם) אתם קוראים דברים מעניינים בעברית, (אם) אתם רואים סרטים או שומעים מוזיקה אז יהיה לכם מעניין ללמוד ותעשו את זה כל יום.

אני בעצמי אוהבת ללמוד שפות חדשות. אני מדברת עברית, רוסית ואנגלית, ועכשיו אני לומדת גרמנית, צרפתית ויפנית. בשביל ללמוד את השפות האלה אני שומעת בפודקסטים, רואה סרטונים ביוטיוב, קוראת כתבות בעיתון או בלוגים על דברים שמעניינים אותי. ככה אני לומדת קצת כל יום.

בנוסף לזה, הדרך הכי אפיקטיבית ללמוד שפה היא לצרוך תוכן מובן בשפה הזאת. זאת אומרת, לשמוע, לראות ולקרוא כמה שיותר דברים בעברית שאתם יכולים להבין.

אני לא זאת שחשבה על הרעיון הזה. מי שחשב על זה וחקר את זה היה אדם בשם סטיבן קראשן, שהיה פרופסור מפורסם לבלשנות באוניברסיטת דרום-קליפורניה, בארצות הברית. סטיבן קראשן פיתח תיאוריה מעניינת לגבי למידת שפות זרות. הוא בעצם רצה להבין, מה לאנשים מבוגרים הכי כדאי לעשות כשהם רוצים ללמוד שפה שנייה. כלומר, שפה שאותה הם לא למדו כשהם היו ילדים קטנים. על התיאוריה הזאת אני רוצה לספר לכם בקצרה היום בפרק.

הפרופ׳ סטיבן קראשן אמר שבלמידת שפה שנייה, הדבר הכי חשוב הוא להיות חשופים כמה שיותר לשפה החדשה. זאת אומרת, כמו שכבר אמרתי, לשמוע ולקרוא הרבה מאוד דברים בעברית.

חוץ מזה, לפי פרופסור קראשן, כשאתם שומעים או קוראים משהו בעברית, הדבר הכי חשוב הוא לשים לב לתוכן יותר באופן כללי, מאשר לפרטים הקטנים, כמו מילים ספציפיות או חוקי דקדוק. זאת אומרת שיותר חשוב לנסות להבין מה הסיפור, מה הנושא של מה שאתם שומעים או קוראים, גם אם אתם לא מצליחים להבין את כל המילים בנפרד.

חוץ מזה, פרופ׳ קראשן אמר שהתוכן לא צריך להיות פשוט מדי. כלומר, לא כזה שאתם מבינים ממש בקלות, בלי להתאמץ בכלל. עדיף שזה יהיה משהו שהוא קצת מעל הרמה שלכם עכשיו. אם אתם מצליחים להבין מעל חמישים אחוז, כלומר, יותר מחצי ממה שאתם שומעים או קוראים, זה מצוין.

לפי סטיבן קראשן, למידה פעילה של השפה, זאת אומרת למידת המילים וחוקי דקדוק או הצורות השונות של הפועל, היא רק חלק קטן מהתהליך. הדבר החשוב ביותר הוא לשמוע ולקרוא כמה שיותר דברים שונים בעברית שאתם יכולים להבין.

בעצם, זה אפילו די דומה לאופן שבו ילדים לומדים את שפת האם שלהם. ילדים כל הזמן מנסים להבין על מה המבוגרים מדברים, גם אם הם לא יודעים את כל המילים. הם רוצים לדעת מה הסיפור. הם מקשיבים כל הזמן ושואלים הרבה שאלות.

בנוסף לזה, חשוב מאוד שהצריכה של תוכן בעברית תייצר אצלכם חוויה חיובית ולא שלילית. כלומר, זה צריך להיות משהו מעניין וכיפי ולא משעמם או מלחיץ. לפי סטיבן קראשן, מוטיבציה, ביטחון עצמי וחשיבה חיובית כשאתם לומדים עברית עוזרת [עוזרים] מאוד ללמוד באופן אפקטיבי, בזמן שהתחושות השליליות של כעס או שעמום מייצרות מן מחסום רגשי שמפריע לכם ללמוד.

בגלל זה, אני מעודדת אתכם להקשיב לא רק לפודקאסט הזה, אלא ללכת ולמצוא עוד דברים בעברית שמעניינים אתכם. ככה כל יום תוכלו ללמוד קצת ולפתח את היכולת שלכם להבין עברית. כי זאת הדרך הכי טובה ללמוד שפה!

אם התיאוריה של סטיבן קראשן מעניינת אתכם, אני אשאיר לינק למידע נוסף עליה באנגלית. בנוסף, יכול להיות שבפרקים הבאים אני אספר עליה בהרחבה. זה הכל לפרק הזה. אם יש לכם שאלות, בקשות או רעיונות לפודקאסט, אתם יכולים ליצור איתי קשר דרך אתר האינטרנט של הפודקאסט. אני מקווה שנהנתם מהפרק הזה ונשתמע בפעם הבאה. יאללה ביי!

 
Previous
Previous

Episode 02: How did the pandemic affect my life? - איך המגפה השפיעה על החיים שלי