Episode 05: Tel Aviv - תל אביב

 
 
 

שלום לכולם, וברוכים הבאים לפרק החדש של הפודקאסט זמן עברית. לי קוראים נדיה, ובפרק הזה אני רוצה לספר לכם על העיר תל-אביב. אני מניחה שאתם כבר יודעים משהו על תל-אביב. אולי ביקרתם בה פעם או אולי פשוט שמעתם עליה. בכל מקרה, תל אביב נחשבת לעיר המרכזית בישראל, והיום אני רוצה לספר לכם קצת על ההיסטוריה שלה. מוכנים? בואו נתחיל.

תל-אביב נחשבת לעיר העברית הראשונה. קוראים לה ככה בגלל שהיא הייתה העיר הגדולה הראשונה שיהודים הקימו בארץ ישראל במאה העשרים. היא שונה מירושלים, למשל, שהיא לא עיר שהיה צריך להקים במאה העשרים – ירושלים הייתה קיימת כבר הרבה לפני כן. אבל תל אביב לא הייתה קיימת עד המאה העשרים, היו צריכים להקים אותה מאפס, זאת אומרת ממש מכלום.

תל אביב הוקמה על ידי יהודים שחיו בעיר שנקראת יפו. יפו היא עיר עתיקה, כלומר, כמו ירושלים, היא עיר ישנה מאוד, עיר שקיימת כבר הרבה מאוד זמן. בשנת 1906, יהודים שחיו ביפו החליטו להקים עיר חדשה מחוץ ליפו. הם החליטו להקים עיר עברית גדולה, שתהיה בעתיד כמו ניו-יורק. הם רצו לבנות מחוץ ליפו ניו-יורק עברית. תל אביב הוקמה באופן רשמי בשנת 1909, ומאז הפכה לעיר מרכזית בשביל היהודים שחיו בארץ.

תל אביב גדלה מהר. הוקמו בה בית ספר גדול, שוק ואפילו שדה תעופה. בשנות השלושים של המאה העשרים קמו בה גם קזינו ובית קולנוע. תל אביב הפכה לעיר מודרנית, למרכז מסחר ותרבות. היום תל אביב כבר הרבה יותר גדולה מיפו. למעשה, יפו הפכה לחלק מהעיר תל אביב, ובאופן רשמי תל אביב נקראת ״תל אביב-יפו״.

ב-1948 קרה בתל אביב אירוע היסטורי חשוב. דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינת ישראל. להכריז זה להודיע באופן רשמי. זה קרה ברחוב בשם שדרות רוטשילד, בבית מספר 16, שהיה הבית של ראש העיר של תל אביב, קראו לו מאיר דיזנגוף. היום אף אחד כבר לא גר בבית הזה, בשדרות רוטשילד מספר 16, והבית הזה הפך למוזיאון. במוזיאון הזה אפשר ללמוד על סיפור הכרזת העצמאות של מדינת ישראל.

Photo by Faruk Kaymak on Unsplash

עוד דבר מיוחד בתל אביב הוא הבתים, או באופן יותר ספציפי, הסגנון האדריכלי שבו הבתים בנויים. משמעות המילה סגנון היא סטייל, ואדריכלות זאת ארכיטקטורה. אז לעיר תל אביב יש סגנון אדריכלי מיוחד. הסיבה לכך היא שתל אביב נבנתה על ידי מהגרים מאירופה, כלומר, יהודים שהגיעו אליה ממדינות אירופה. חלק מהמהגרים האלה הגיעו מגרמניה, והם הביאו איתם סגנון אדריכלי מיוחד. הסגנון האדריכלי הזה נקרא הסגנון הבינלאומי, או באוהאוס, על שם בית ספר לאדריכלות בגרמניה שממנו הוא הגיע.

הבאוהאוס, או הסגנון הבינלאומי, הוא סגנון מודרניסטי ומינימליסטי. לעומת הסגנון האדריכלי באירופה באותה תקופה, הבאוהאוס הוא סגנון פשוט ואלגנטי: בסגנון הזה, הצורה של הבתים הייתה מורכבת מצורות גיאומטריות פשוטות, לא היו בהם קישוטים מיותרים והם היו בצבע לבן. בגלל זה החלקים הישנים של תל אביב נקראים ״העיר הלבנה״. היום, הרבה מהבתים האלה הם ישנים, וכבר לא כל-כך לבנים. הצבע והיופי שלהם נהרסו. אבל השם הזה, ״העיר הלבנה״, מבטא רעיון של עיר חדשה, לבנה ומודרנית.

״העיר הלבנה״ של תל אביב היא אתר מורשת עולמית של אונסק״ו. אני אסביר קצת מה זה אומר. אז אונ״סקו הוא ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו״ם, האומות המאוחדות. The United Nations באנגלית. אתר מורשת עולמית זה סטטוס מיוחד שהארגון הזה נותן למקומות שונים בעולם. מקומות עם הסטטוס הזה הם מקומות שיש להם חשיבות מיוחדת לתרבות העולמית. למשל, העיר העתיקה בירושלים היא מקום נוסף בישראל עם הסטטוס הזה. כשמקום מסוים מקבל את הסטטוס הזה מאונסק״ו, זה אומר שצריך לשמר אותו. זאת אומרת לשמור עליו במצב טוב, לא להרוס אותו ולא לבנות במקומו משהו חדש.

מאז שהעיר הלבנה הפכה לאתר מורשת עולמית, בשנת 2003, מתקיים בתל אביב פסטיבל בשם ״לילה לבן״. לילה לבן הוא ביטוי שאומר לילה שבו לא הולכים לישון. לדוגמא, אם אתם סטודנטים ונשארתם ערים כל הלילה כדי ללמוד למבחן חשוב, אתם יכולים להגיד שהיה לכם לילה לבן. אז השם של הפסטיבל הוא בעצם משחק מילים: זה לילה לבן, שבו אנשים לא ישנים, וזה קורה בתל אביב, שבה נמצאת ״העיר הלבנה״.

פסטיבל הלילה הלבן קורה כל שנה בסוף חודש יוני. במהלך הלילה הזה בכל העיר יש מסיבות ומופעים מסוגים שונים: ריקודים, תיאטרון, וידאו ארט וכדומה. הפסטיבל מתקיים בכל העיר: ברחובות, במוזיאונים ובחוף הים. האנשים שבאים לפסטיבל מטיילים בעיר, רוקדים ואוכלים, וחלק מהם עושים את זה כל הלילה, עד הבוקר.

הסלוגן של תל אביב הוא ״עיר ללא הפסקה״. זאת אומרת שתל אביב היא עיר שכל הזמן קורה בה משהו, עיר שאף פעם לא הולכת לישון. אז פסטיבל הלילה הלבן הוא דוגמה מעניינת לצורה שבה הצד ההיסטורי של העיר והצד המודרני של העיר מתחברים יחד.

כמובן, יש עוד הרבה דברים לומר על תל אביב. בפרק הזה סיפרתי לכם בעיקר על ההיסטוריה של העיר, ורק קצת על העיר כיום. יכול להיות שבעתיד נדבר יותר על מה שקורה בתל אביב כיום. אתם מוזמנים לכתוב לי אם יש דברים ספציפיים בתל אביב שמעניינים אתכם.

בתיאור של הפרק צירפתי קישורים לסרטונים בנושא תל אביב שאתם יכולים לצפות בהם. אחד מהם הוא החלק הראשון של סדרה דוקומנטרית שמספרת על ההיסטוריה של תל אביב. העברית בה היא יחסית קשה להבנה, אבל יכול להיות שהיא בכל זאת תהיה מעניינת עבור חלק מכם.

זה הכל לפרק הזה. אני מזמינה אתכם לכתוב בתגובות לפרק מה אתם יודעים על תל אביב, האם כבר ביקרתם בה ומה אתם אוהבים בעיר הזאת. את התגובה אפשר לכתוב מתחת לטראנסקריפט באתר האינטרנט של הפודקאסט. תודה רבה שהאזנתם ונשתמע בפעם הבאה. יאללה ביי!

 

רפרנסים:

מה תל אביבים אוהבים בעיר שלהם?: https://www.youtube.com/watch?v=xF2tdJ2Ojjo

העיר הלבנה: https://www.youtube.com/watch?v=O38n6Y_x7ZA

מודי וענת-היסטוריה של תל-אביב-יפו (חלק 1): https://www.youtube.com/watch?v=gOeSc5QNI7g

לילה לבן : https://www.youtube.com/watch?v=rh_vJueM7JA

Previous
Previous

Episode 06: Street Food - אוכל רחוב

Next
Next

Episode 04: Kaveret - כוורת