Episode 07: Elections 2021 - בחירות 2021

 
 
 

שלום לכולם, וברוכים הבאים לפרק החדש של הפודקאסט זמן עברית. לי קוראים נדיה, ובפרק הזה אני רוצה לדבר אתכם על הבחירות האחרונות בישראל. קודם כל, אתם יודעים מה זה בחירות? בחירות הן תהליך במדינות דמוקרטיות שבו האנשים בוחרים את הממשלה, כלומר, את הפוליטיקאים שהתפקיד שלהם הוא לנהל את המדינה. לדוגמא, בשנה שעברה בארצות הברית היו בחירות ומי שניצח בבחירות היה ג׳ו ביידן. השנה, ממש לא מזמן, ב23 למרץ גם בישראל היו בחירות. יכול להיות שכבר שמעתם על זה בחדשות, ויכול להיות שעקבתם אחרי התוצאות.

בדרך כלל בחירות בישראל קורות כל ארבע שנים: יש בחירות, אנשים בוחרים את הממשלה והממשלה הנבחרת עובדת במשך ארבע שנים. אחרי ארבע שנים יש שוב בחירות ויש ממשלה חדשה. אבל בישראל בשנים האחרונות קורה משהו קצת מוזר. הממשלות לא מצליחות לעבוד במשך ארבע שנים. זה קורה בגלל כל כל מיני סיבות פוליטיות. בגלל זה הבחירות האחרונות בישראל הן הבחירות הרביעיות בתקופה של שנתיים. בואו נעצור עוד רגע לחשוב על זה: במקום פעם אחת בארבע שנים, ארבע פעמים בשנתיים. מוזר, לא?

אז בפרק הזה אני רוצה לספר לכם קצת על הבחירות האלה: איך ישראל הגיעה למצב הזה, ומה קורה עכשיו בישראל מבחינה פוליטית. זה הולך להיות קצת מסובך, כי המציאות בישראל היא מסובכת. אז אני מקווה שלא יהיה לכם קשה מדי לעקוב.

בנוסף, חשוב לי לומר שאני אשתדל לספר לכם את הסיפור הזה בצורה הכי אובייקטיבית שאני יכולה, בלי לקחת צד בנושא. לקחת צד אומר לבחור מי צודק ומי לא. אז אני אשתדל לא לעשות את זה ולהיות אובייקטיבית, כדי שתוכלו להבין בצורה הכי טובה מה בדיוק קורה בישראל עכשיו.

מוכנים? בואו נתחיל.

לפני שאנחנו מתחילים לדבר על הבחירות האלה, צריך להבין איך עובדות בחירות בישראל באופן כללי. בישראל יש פרלמנט, שקוראים לו הכנסת. בכנסת יושבים 120 פוליטיקאים, שנקראים חברי כנסת. הפוליטיקאים האלה מגיעים מכל מיני מפלגות שונות. מפלגה היא תנועה פוליטית שיש לה אידיאולוגיה מסוימת והיא רוצה להיות חלק מהממשלה. אז כשאנשים הולכים להצביע בבחירות, הם בוחרים במפלגה מסוימת, והפוליטיקאים מהמפלגה הזאת הופכים להיות חברי כנסת.

בגלל שבכנסת יש 120 חברי כנסת, הקולות של כל הבוחרים ביחד שווים מה שאנחנו קוראים לו 120 מנדטים. כל מנדט שווה מקום אחד בכנסת. מפלגה שיש לה עשרה מנדטים תקבל עשרה מקומות בכנסת 120 המנדטים האלה מתחלקים בין הרבה מפלגות: מפלגה אחת עם ארבעה מנדטים, מפלגה אחרת עם שמונה מנדטים, מפלגה אחרת עם ארבעה-עשר מנדטים וכן הלאה. המפלגה הגדולה ביותר בדרך כלל מגיעה לעשרים וחמישה או שלושים מנדטים.

אבל לא כל המנדטים הולכים להיות בממשלה. מה שצריך לקרות הוא שמפלגות שונות צריכות להסכים ביניהן על שיתוף פעולה. אם הן מסכימות לעבוד יחד ויש להן יותר מחצי מכל המנדטים אז הן מקימות ממשלה. למפלגות האלה, שעובדות יחד ומקימות ממשלה אנחנו קוראים גם "קואליציה". הקואליציה חייבת להיות לפחות 61 מנדטים, והיא בדרך כלל מורכבת מ-70 או 80 מנדטים. הקואליציה נבנית בדרך כלל סביב המפלגה הכי גדולה, והמנהיג של המפלגה הזאת הופך להיות ראש ממשלה. המפלגות האחרות, שלא נמצאות בקואליציה, נמצאות במה שנקרא "אופוזיציה": האופוזיציה מורכבת מחברי כנסת שנמצאים בכנסת, אבל הם מתנגדים לממשלה, הם לא חלק מהממשלה.

אז בואו נסכם בקצרה: בישראל יש הרבה מפלגות שונות, ובסך-הכל 120 מנדטים, שהם 120 מקומות בכנסת. כדי להקים ממשלה, צריך שלפחות 61 מנדטים יהיו מוכנים להקים ממשלה יחד. הבעיה של ישראל כיום היא שאין 61 מנדטים שמוכנים להקים ממשלה יחד. למה? בואו נראה.

Photo by Rafael Nir on Unsplash

Photo by Rafael Nir on Unsplash

כדי להבין את זה, צריך להבין קצת יותר על הפוליטיקה בישראל בשנים האחרונות. בישראל, כמו בכל העולם, יש צדדים פוליטיים שונים. יש ימין, יש שמאל, ויש גם מרכז. בין הצדדים הפוליטיים השונים, בין הימין, השמאל והמרכז, יכולות להיות כל מיני מחלוקות: לגבי כלכלה, לגבי ביטחון, לגבי חינוך. על זה בדרך כלל המפלגות השונות מדברות בבחירות. אבל ארבעת הבחירות האחרונות לא היו על אף אחד מהנושאים האלה. הבחירות האחרונות היו בעיקר על דבר אחד: האם ראש הממשלה הנוכחי של ישראל, בנימין נתניהו, ימשיך להיות ראש הממשלה או לא.

אני מניחה שאתם יודעים מי זה בנימין נתניהו. אולי ראיתם אותו פעם בטלוויזיה או בעיתון. בישראל יש לו כינוי, קוראים לו פשוט ביבי, ומעכשיו ככה אני אקרא לו, כי זה יותר נוח. אז ביבי הוא ראש הממשלה של ישראל כבר 12 שנה, מאז שנת 2009. הוא המנהיג של מפלגה שנקראת הליכוד, שהיא המפלגה הגדולה ביותר בישראל היום. אבל בשנים האחרונות הרבה אנשים חושבים שהוא לא צריך להיות ראש ממשלה. זה נושא מאוד מורכב, אבל הסיבה המרכזית לכך היא שביבי מואשם בעבירות פליליות, וכרגע יש נגדו משפט. כשאומרים שמישהו מואשם בעבירה פלילית זה אומר שיכול להיות שהוא עשה משהו בניגוד לחוק. נגד ביבי יש כמה האשמות בעבירות פליליות ועכשיו בית המשפט צריך לבדוק אם הוא אשם ואם הוא צריך לקבל עונש. עונש, במקרה כזה, יכול להיות לשבת בכלא.

כשדבר כזה קורה, מצפים שראש ממשלה יתפטר, כלומר, שהוא יוותר בעצמו על תפקיד ראש ממשלה. זה כבר קרה בעבר, ואז ראש הממשלה התפטר. אבל בישראל אין חוק שאומר שבמצב כזה ראש הממשלה צריך להתפטר. לפי החוק, ביבי יכול להמשיך להיות ראש הממשלה.

אז ביבי ממשיך להיות ראש ממשלה כי אין חוק שאומר שהוא חייב להתפטר, וכי הוא בעצמו לא חושב שהוא צריך להתפטר: הוא אומר שכל ההאשמות נגדו מומצאות, שזה אומר לא אמיתיות. הוא אומר שהאנשים בישראל, הבוחרים, הם אלה שיקבעו האם הוא ימשיך להיות ראש ממשלה. הוא מתכוון שאם אנשים בישראל היו חושבים שהוא עשה משהו באמת לא בסדר, הם פשוט לא היו בוחרים בו. וכרגע זה לא מה שקורה. בינתיים, הוא באמת עדיין המנהיג הכי פופולרי בישראל. הליכוד, המפלגה שלו, זכתה בבחירות האלה במספר הכי גדול של מנדטים – היא קיבלה 30 מנדטים. זה הרבה מאוד. המפלגה השנייה הכי גדולה זכתה רק ב-17 מנדטים.

אז ביבי הוא עדיין המנהיג הכי אהוב בישראל. הרבה מאוד אנשים סומכים עליו ומאמינים בו. אבל מצד שני, הוא גם המנהיג הכי שנוא בישראל. הרבה מאוד אנשים חושבים שהדבר הכי חשוב הוא שביבי לא יהיה ראש ממשלה. הם טוענים שכל מה שמעניין את ביבי כרגע זה לא מה שטוב למדינה, אלא מה שטוב בשבילו. הם אומרים שכל מה שמעניין אותו הוא לא להיכנס לכלא. לדעתם זו הסיבה שבגללה הוא לא מוכן להתפטר. אם הוא יתפטר, בית המשפט ישלח אותו לכלא. אבל אם הוא יהיה ראש ממשלה, יהיה לו כוח לחוקק חוקים שימנעו את המשפט. למשל, הוא יוכל לפעול לייצר חוק שאומר שאי אפשר להעמיד ראש ממשלה למשפט. בגלל זה הרבה מאוד מפלגות לא מוכנות בשום אופן להקים ממשלה יחד איתו.

Photo by Kobi Gidon on Flickr

Photo by Kobi Gidon on Flickr

בכל מקרה, המצב כרגע הוא שיש מפלגות שלא מוכנות בשום אופן להקים ממשלה עם הליכוד ועם נתניהו. הן לא סומכות עליו בכלל. למפלגות האלה יש ביחד 51 מנדטים. מהצד השני, יש מפלגות שמוכנות להקים ממשלה רק עם הליכוד ועם נתניהו. הן סומכות רק על נתניהו. למפלגות האלה יש ביחד 52 מנדטים. ויש עוד מפלגה אחת שמוכנה ללכת לכאן או לכאן, ויש לה 7 מנדטים. בכל מקרה, אף אחד מהצדדים האלה לא יכול להגיע ל-61 מנדטים ולבנות ממשלה.

אתם בטח שואלים את עצמכם: איך זה יכול להיות? אם מחלקים 120 לשני חלקים, וזה לא בדיוק 60 מול 60, אז חייב להיות רוב לאחד הצדדים. אז אתם כמובן צודקים, אבל המצב הוא קצת יותר מורכב מזה, וזה בגלל המפלגות הערביות. בישראל בערך 20% מהאזרחים הם ערבים, ולמפלגות שמייצגות אותם בכנסת יש עשרה מנדטים. אבל המפלגות האלה הן תמיד באופוזיציה, הן אף פעם לא מצטרפות לקואליציה עם שאר המפלגות. הסיבה לכך היא שיש מרחק אידיאולוגי מאוד גדול ביניהם לבין שאר המפלגות, וגם זה נושא מסובך שאני לא ארחיב עליו כאן. אבל בקצרה, המפלגות הערביות לא מוכנות לשתף פעולה עם רוב המפלגות האחרות, ורוב המפלגות האחרות לא מוכנות לשתף פעולה עם המפלגות הערביות. לכן אלה מנדטים שמראש לא יכנסו לקואליציה.

המצב הזה הוא מאוד בעייתי. לא ברור איך יכולה לקום ממשלה במצב הזה. למפלגות שמתנגדות לביבי אין שום דבר משותף מבחינה אידיאולוגית, חוץ מהעובדה שהן מתנגדות לביבי. גם אם הן יצליחו להקים ממשלה יחד, בכלל לא ברור איך הן יכולות לשתף פעולה בממשלה אחת. חוץ מזה, המפלגות האלה לא מצליחות להחליט ביניהן מי יהיה מנהיג שלהן, כלומר, מי יהיה ראש הממשלה במקרה שבו הן יצליחו להקים קואליציה. כלומר, הן לא מצליחות לשתף פעולה אפילו עוד לפני שהן מקימות ממשלה, ומאוד יכול להיות שזו הסיבה שבגללה הן לא יצליחו להקים ממשלה.

אז נכון לעכשיו אנחנו עדיין לא יודעים אם תקום ממשלה, ואם כן, איזו ממשלה זו תהיה. זה יכול לקחת עוד חודש או חודשיים. אבל מה שבטוח הוא שישראל מאוד מפולגת כרגע. מדינה מפולגת היא מדינה שיש בה חלקים שונים שלא יכולים להסכים אחד עם השני. בגלל שישראל מפולגת קשה מאוד להרכיב קואליציה ולהקים ממשלה. כרגע בחירות נוספות, בחירות חמישיות, הן האפשרות הכי סבירה.

זה הכל להיום. אני מקווה שזה היה פרק מעניין ולא קשה מדי. אתם מוזמנים לספר לי מה אתם חושבים על המצב הזה? האם אתם רואים חדשות או קוראים חדשות לגבי הפוליטיקה בישראל? האם משהו דומה קרה גם במדינה שלכם? אני מזמינה אתכם לכתוב את התשובות לשאלות האלה בתגובות באתר של הפודקאסט. את התגובה אפשר לכתוב מתחת לטקסט של כל פרק.

דרך אגב, אם אתם נהנים מהפודקאסט ורוצים לעזור לי להגיע לעוד תלמידי עברית, אתם מוזמנים להיכנס לאפליקציית apple podcasts ולתת לפודקאסט חמישה כוכבים ולספר למה אתם אוהבים אותו. תודה רבה לכם שהאזנתם ונשתמע בפעם הבאה! יאללה ביי!

 

רפרנסים:

שיטת הבחירות בישראל: https://www.youtube.com/watch?v=bj1hBpiXB6E

איך זה יכול להיות שיש שוב בחירות?: https://www.youtube.com/watch?v=k8o9paOGZPY&list=PLXv9BeKApRvy5O6h7vceOv9aHhyBK9nvB&index=5

Previous
Previous

Episode 08: Newspapers in Israel - עיתונים בישראל

Next
Next

Episode 06: Street Food - אוכל רחוב