Episode 13: Mifal HaPais - מפעל הפיס
בואו נתחיל מהביטוי ״משחק מזל״. בשביל להסביר את זה, אני אתן דוגמא. מכירים את המכונות האלה בקזינו, שאתה מגיע למכונה, אתה מכניס כסף, אתה מושך בידית ואז אתה מחכה שיצאו לך מספרים. יש מספרים או צורות שמסתובבות, ואם יוצא לך 7-7-7 אתה מקבל המון המון כסף. אבל בדרך כלל לא יוצא לך 7-7-7, אלא משהו אחר. לפעמים אתה זוכה בקצת כסף, ״זוכה ב-״ זה "מקבל", אתה זוכה בקצת כסף, ולפעמים בשום דבר, זאת אומרת אתה רק מפסיד כסף. זה משחק מזל. במשחק כזה התוצאה של המשחק, מה תקבל, מה תרוויח או תפסיד, לא תלויה כמעט בשום דבר חוץ ממזל. זאת אומרת שאם יוצא לכם מספר אתם זוכים ואם לא יוצא אתם לא זוכים. אין משהו שאתם יכולים לעשות כדי להשפיע על המשחק.
עכשיו, המילה השניה שהשתמשתי בה היתה הגרלה. דוגמא טובה להגרלה היא לוטו. בלוטו אנשים קונים כרטיסים, לכל כרטיס יש מספר ספציפי משלו ואז באיזשהו יום לוקחים את כל הכרטיסים ומישהו מוציא כרטיס אחד או שניים והכרטיס הזה מקבל את הפרס. זו הגרלה.
אז בישראל יש חברה אחת שאחראית לכל המשחקים האלה ולהגרלות. זה מצב קצת מיוחד. אני לא יודעת אם זה קורה בעוד הרבה מדינות, שיש חברה אחת שמתעסקת בזה, אבל זה המצב בישראל ולחברה הזאת קוראים ״מפעל הפיס״. בואו נדבר רגע על השם הזה. מה זה אומר, ״מפעל הפיס״? נתחיל מהמילה "פיס". פיס זאת מילה יחסית פואטית, פורמלית, לא של העברית הרגילה, למילה ״מזל״. זאת אומרת פיס זה מזל. אם יש לך פיס, יש לך מזל. אתה מקבל כסף, או משהו כזה. מפעל זה מקום שבו מייצרים משהו, למשל, מכוניות מייצרים במפעל מכוניות, את האייפון מייצרים במפעלים של אפל, וכדומה. אז השם הזה, "מפעל הפיס", אומר בעצם כמו סוג של מקום מטאפורי שמייצר מזל.
אז, כמו שאמרתי, בתחילת הדרך, המיזם הזה, הפרויקט, הוקם למען עזרה בהקמת בית-חולים גדול בתל-אביב. אבל מאז הפרויקט הזה מאוד התרחב, והיום מפעל הפיס בעצם נותן המון כסף לכל מיני מוסדות, לכל מיני ארגונים. למשל, אחד הדברים הכי פופולריים שמפעל הפיס עושה זה תמיכה בספורט. הוא בונה, או עוזר לבנות, נותן כסף בשביל לבנות, אולמות ספורט, אולמות כדורגל, אולמות כדורסל, תומך בבנייה של מגרשים, מגרשי כדורגל או כדורסל לבני-נוער, לטינאייג'רים, אולמות ספורט בבתי-ספר, וגם בניה של בתי-ספר או שיפוץ של בתי-ספר, ויש לו עוד המון תכניות. אחת התכניות שאני נתקלתי בה, למשל, הייתה חלוקת מלגות לסטודנטים. מלגות זה בעצם כסף שמפעל הפיס נותן בשביל לעזור לסטודנטים לשלם על הלימודים שלהם, כדי שיוכלו ללמוד. אז מה שקורה זה שחלק גדול מההכנסות של מפעל הפיס, זאת אומרת, חלק גדול מהכסף שהם מקבלים מזה שהם מוכרים את כל הלוטו והטוטו וההימורים הולך בשביל לבנות דברים, לשפץ דברים, לעזור לכל מיני קבוצות וכל מיני אוכלוסיות. וזה דבר מאוד טוב. זאת אומרת, אני מניחה שיש מדינות שבהן הלוטו והטוטו פשוט עובד באופן קפיטליסטי, זאת אומרת, אנשים קונים את הכרטיסים, חלק מהכסף הולך לפרסים, וחלק מהכסף פשוט הולך לחברה שעושה את זה. אבל בישראל המודל הזה הוא קצת מיוחד, וחלק גדול מהכסף הולך חזרה לקהילה, זאת אומרת, חזרה לאנשים שגרים בישראל.
הכתבה הזאת של חיים לוינסון היא רק דוגמה אחת לביקורת שאנשים מותחים על מפעל הפיס. יש עוד הרבה אנשים שמדברים על זה, ובעצם בשנים האחרונות מפעל הפיס מבטיחה לשנות את המצב ולצמצם, זאת אומרת להקטין את כמות הדוכנים בערים או ישובים במצב סוציו-אקונומי נמוך, בעיקר כדי לייצר שוויון. יש גם אנשים שטוענים שצריך להגביל יותר את כל משחקי המזל, זאת אומרת שכל הדבר הזה לא צריך להיות כל-כך נגיש, שזה לא צריך להיות כל-כך קל ללכת ולקנות כרטיס לוטו. למשל, בתגובה לאחת הכתבות בעיתון "הארץ" מישהו אמר שהדוכנים האלה צריכים להיות יותר דיסקרטיים, ושליד הדוכנים צריך להציג כמה שיותר מידע על התמכרות, סכנה להתמכרות, סכנה בהתמכרות להימורים וכדומה. זאת אומרת שכמו שעל קופסת סיגריות כבר המון שנים יש כל מיני תמונות מאוד לא נעימות וכותבים עובדות כאלה כמו זה שעישון מוביל לסיכויים הרבה יותר גבוהים לחלות בסרטן, אז ככה גם פה. אנשים צריכים להבין שהסיכויים שלהם לזכות בהרבה כסף הם מאוד נמוכים ושאם מישהו הולך ומהמר כל הזמן, קונה כרטיסים כאלה כל הזמן ומבזבז על זה המון כסף, זה אומר שכנראה יש לו התמכרות להימורים, הוא מכור להימורים, הוא לא יכול להפסיק לעשות את זה, ושהוא צריך לגשת ולקבל עזרה. משהו קטן שחשוב לומר הוא שקניית הכרטיסים מותרת רק מגיל 18, זאת אומרת אנשים מתחת לגיל 18 בישראל לא יכולים לקנות כרטיסים של לוטו.
אז זה, בגדול, הסיפור של מפעל הפיס בישראל. כמובן שיש עוד המון ניואנסים לסיפור הזה. אני מספרת אותו מאוד בגדול. אבל הייתי מאוד שמחה לשמוע מה אתם חושבים על זה. האם אתם חושבים שהלוטו צריך לעזור לאנשים? האם אתם חושבים שמפעל הפיס עושה עבודה טובה? האם אתם מסכימים שהדוכנים צריכים להיות יותר דיסקרטיים? ואיך כל הדבר הזה עובד במדינה שלכם? וגם, האם אתם קניתם פעם כרטיס לוטו? האם אתם עושים את זה בדרך-כלל? אני מאוד אשמח לשמוע את הסיפורים שלכם. אתם מוזמנים לכתוב אותם בתגובות לפרק באתר האינטרנט של הפודקאסט. זה הכל להיום. כמו תמיד, תודה רבה שהאזנתם והאזנתן, ואנחנו ניפגש בפעם הבאה. יאללה ביי!
רפרנסים: