Episode 19: Socket and Plug - שקע ותקע

 

שלום לכולם, וברוכים הבאים לפרק החדש של הפודקאסט "זמן עברית". קודם כל, רציתי להתנצל על איכות הסאונד בפרק הקודם. אני יודעת שהסאונד בפרק הקודם היה לא מאוד טוב, אז סליחה. ואני מקווה שהפעם הוא יהיה טוב יותר. וגם לפני שאנחנו מתחילים רציתי להגיד תודה. רציתי להגיד תודה לכל האנשים שתומכים בפודקאסט הזה וקונים לי קפה. זה נקרא "לקנות קפה", הכסף לא באמת הולך לקפה, זאת פשוט הצורה שאנשים יכולים לשלם לי קצת כסף וככה הם תומכים במה שאני עושה. אז רציתי להגיד המון המון תודה לכל מי שקנה קפה בזמן האחרון או בכלל. זה מאוד מאוד נעים ומאוד עוזר לי להמשיך ולעשות את הפודקאסט הזה. ו... זהו.

בזמן האחרון חשבתי על משהו מעניין. חשבתי על זה שלא משנה איפה אתם נמצאים בעולם, לא משנה כמה עברית אתם מבינים או עדיין לא מבינים, לא משנה בני כמה אתם, לא משנה אם אתם איש או אישה או לא זה ולא זה, לי ולכם יש לפחות דבר אחד במשותף. והדבר שיש לנו במשותף הוא שאנחנו, אני וכל מי ששומע את הפודקאסט, כולנו משתמשים בחשמל. כן כן. זה אולי לא באמת דבר גדול. אבל זה נורא מעניין, כי בשביל לשמוע את הפודקאסט הזה אתם פשוט חייבים שיהיה לכם חשמל. אפילו לא אינטרנט, אני לא אומרת אינטרנט, כי יכול להיות מצב שמישהו אחר שמע את הפודקאסטים שלי, הוריד אותם בשבילכם, הוריד לכם כמה פרקים, ונתן לכם את הפרקים האלה, ואתם שומעים את זה עכשיו בטיסה לאנשהו ואין לכם אינטרנט, אבל בטוח יש לכם חשמל. ואני מאוד אוהבת לחשוב על העולם שנמצא מסביבי, על הדברים הקטנים בחיים שבדרך-כלל אנחנו לא שמים אליהם לב, ולכן היום אני רוצה לדבר איתכם על חברת החשמל. מוכנים? בואו נתחיל!

חברת החשמל זו החברה שמספקת חשמל לישראל ולרשות הפלסטינית. האמת היא שזה משהו די מיוחד, ויש לעובדה הזאת כל מיני השלכות פוליטיות, זאת אומרת שבגלל שישראל מספקת חשמל גם לרשות הפלסטינית יש לה כוח מסוים. היא יכולה למשל לנתק את החשמל ואז ברשות הפלסטינית לא יהיה חשמל. אבל על זה אנחנו לא הולכים לדבר היום. בעיקר כי אני לא מבינה בזה מספיק ואני לא רוצה להגיד דברים שהם לא נכונים. אבל חברת החשמל מספקת חשמל.

זאת חברה ממשלתית. מה זה אומר "חברה ממשלתית"? זה אומר שזאת חברה רגילה, גדולה, שיש לה מניות, זאת אומרת, שאפשר לקנות ולמכור את המניות של החברה בבורסה, מכירים את זה? למשל, אפשר לקנות בבורסה מניה של אמזון, או מניה של גוגל, זאת אומרת כמו חלק קטן קטן קטן קטן קטן של החברה, אפשר לקנות אותו, ואם החברה מצליחה המניה עולה, המחיר שלה עולה, ואתם מקבלים כסף אם אתם מוכרים את המניה. אז זאת חברה ממשלתית, ו-99.8% מהמניות של החברה הזאת שייכות בעצם למדינה.

והחברה הזאת היא גם מונופול. זאת אומרת שזאת החברה היחידה בישראל שיכולה לספק חשמל. אם מחר בבוקר אני אקום ואגיד "היי, אני רוצה להקים חברה שתספק חשמל לאנשים בישראל", המדינה תגיד לי "לא לא לא, את זה יכולה לעשות רק חברת החשמל".

בעצם, בשנה הבאה, ב-2023, החברה הזאת תחגוג יום-הולדת 100. האמת היא שזה משהו שדי הפתיע אותי כשקראתי אותו, אבל באמת, חברת החשמל נוסדה ב-29 במרץ ב-1923. והשם של החברה באותו הזמן היה "חברת החשמל פלסטינה". למה "פלסטינה"? כי באותו הזמן עוד לא הייתה מדינת ישראל, הייתה פלסטינה. ומי שהקים את החברה הזאת בעצם היה איש בשם פנחס רוטנברג.

פנחס רוטנברג היה יהודי שהגיע מרוסיה והוא בעצם ביקש מהשלטונות הבריטיים, מהמנדט הבריטי שהיה בארץ ישראל באותו הזמן, הוא ביקש מהבריטים רשות לבנות תחנת כח. מה זה "תחנת כח"? "תחנת כח" זה סוג של מקום שבו מייצרים חשמל. זאת אומרת מקום שבו עושים חשמל. בדרך-כלל, בשביל לעשות חשמל, צריך לקחת אנרגיה כלשהי ולהפוך את האנרגיה הזאת לחשמל, נכון? לדוגמה, אפשר לקחת מים שזורמים ולהשתמש באנרגיה של זרם המים בשביל לייצר חשמל.

אז האיש בשם פנחס רוטנברג ראה שבישראל יש כמה מקומות שבהם יש מים שזורמים מספיק חזק כדי להקים שם תחנת כח. וזה מה שהוא ביקש מהבריטים לעשות. והבריטים אמרו לו "קדימה, אין שום בעיה, אנחנו מאפשרים לך להקים תחנת כח, אבל מה שחשוב לנו זה שאם אתה מייצר חשמל אתה מייצר חשמל לכולם. זאת אומרת, אתה לא יכול לייצר חשמל רק ליהודים, גם אם אתה חושב שזה מה שאתה רוצה לעשות. לא לא לא. אתה צריך לייצר חשמל גם ליהודים וגם לערבים, ובעצם לכל האנשים שגרים בישראל. וזה מה שאדון רוטנברג עשה. סוג של.

אז ב-1923 נפתחה תחנת הכח הראשונה. תנסו לחשוב איפה זה היה. מה אתם אומרים? אמרתם ירושלים? לא. זה לא נכון. אמרתם תל-אביב? יפה מאוד. התחנה הראשונה הוקמה בתל-אביב. תחשבו שאתם חיים בישראל בשנות העשרים. אם בתל-אביב יש חשמל זה אומר שזאת עיר ממש מודרנית. אם ברחובות של תל-אביב יש אור בלילה זה ממש הופך את העיר לעיר מתקדמת. אז אנשים רוצים לבוא ויכולים לטייל בתל-אביב בלילה. וגם יותר קל להקים שם למשל תיאטרון, נכון? אם בעיר כבר יש חשמל. יותר קל לפתוח שם מסעדה או בית קפה או בר שעובד בלילה. ואנשים רוצים לבוא למקומות האלה. אז בעצם תל-אביב הופכת להיות עיר יותר מודרנית והמעמד שלה בישראל עולה בזכות זה שהיא העיר הראשונה שבה יש חשמל.

אחר-כך, בין השנים 1923 ל-1925, בעצם תוך שלוש שנים, חברת החשמל הצליחה להתחיל לספק חשמל גם לראשון-לציון, נס-ציונה ורחובות. ו-1925 החשמל הגיע גם לחיפה, עכו ולמפעלים הגדולים שהיו במפרץ חיפה. זה מקום ליד חיפה. למה אני מספרת לכם את כל זה? האמת היא, כי זה ממש הפתיע אותי. תחשבו שתוך שלוש שנים, ממדינה שאין בה תחנות כח, אין בה חשמל ממש, יש כמעט עשרה (צריך להיות: עשר) ערים שבהן יש חשמל. האמת היא שזה ממש מרשים. זה משהו שלא ידעתי על ישראל והוא ממש מרשים אותי.

ועוד משהו מעניין הוא שרוב הידע והניסיון וגם הטכנולוגיה שנדרשה בשביל לבנות את תחנות הכח ובשביל לספק חשמל הגיעו באותו הזמן מגרמניה. חברת החשמל בעצם פתחה סניף בברלין ומהנדסים ועובדים מגרמניה, מחברת AEG, עזרו לחברת החשמל לבנות את כל רשת החשמל בישראל. אז תחשבו על זה שבשנות העשרים בעצם פלסטינה באותו הזמן וגרמניה, פלסטינה וגרמניה עבדו ביחד כדי שבישראל, יותר נכון בפלסטינה, יהיה חשמל. מעניין, לא?

גנרטור הדיזל הראשון 1926

ומה קרה אחר-כך? אני לא הולכת לדבר על כל ההיסטוריה של חברת החשמל בישראל. מי שרוצה ממש מוזמן ללכת לקרוא על זה בויקיפדיה או בספר. אבל משהו חשוב שקרה ב-1954 זה שהממשלה של ישראל בעצם קנתה את חברת החשמל ומאז חברת החשמל הפכה להיות חברה ממשלתית. מאז בנו עוד תחנות כוח, הגיעו עוד אנשים לארץ, בנו עוד ערים, ואז היו צריכים עוד חשמל, ואז בנו עוד תחנות כח, וכן הלאה וכן הלאה. תהליך טבעי של התפתחות במדינה.

משהו מעניין שידעתי על חברת החשמל בערך מאז שהייתי ילדה קטנה הוא שלעבוד בחברת החשמל נחשב למשהו מאוד יוקרתי, משהו מאוד טוב. זאת אומרת שהאנשים שעובדים בחברת החשמל מקבלים משכורת טובה, תנאים טובים, פנסיה טובה, ולכן הרבה מאוד אנשים רוצים לעבוד בחברת החשמל. וכשקראתי על זה עכשיו ראיתי שחברת החשמל היא אחד ממקומות העבודה המבוקשים בישראל. מ-2017 עד 2019 היא בעצם הייתה במקום הרביעי. אז אם שואלים אנשים "איפה אתם רוצים לעבוד?", אז אנשים נותנים כמה אופציות, והאופציה הרביעית הכי פופולרית היא חברת החשמל. זאת אומרת שזה מקום מאוד מאוד מאוד שווה.

אבל כמובן שלא הכל כל-כך ורוד. ולמרות שחברת החשמל התפתחה מאוד, ולמרות שאנשים מאוד רוצים לעבוד בה, עדיין יש המון ביקורת על חברת החשמל. למשל, אנשים אומרים שחברת החשמל לא מנהלת טוב את הכסף שלה ושהיא נכנסת לחובות. "להיכנס לחובות" זה להיות במצב שבו אתה חייב כסף למישהו אחר, ובדרך-כלל מדובר בהרבה כסף. אז אנשים מותחים ביקורת על חברת החשמל ואומרים שיש לה חובות מאוד גדולים, וגם למשל שבחברה הזאת עובדים הרבה אנשים שהם קרובי משפחה של אנשים שכבר עובדים בחברה. וזה משהו שהוא לא בסדר כי אז אנשים אחרים שלא קשורים לאנשים שכבר עובדים בחברת החשמל לא יכולים להתחיל לעבוד שם. ויש עוד כל מיני נושאים שאנשים אומרים שחברת החשמל עושה לא כמו שצריך ויכולה לעשות טוב יותר, אבל כרגע אנחנו לא נדבר על זה אלא נדבר על פרסומות.

Photo from Youtube

אז... יש עוד דבר אחד שהוא מעניין שקשור לחברת החשמל וזה הפרסומות שלה. בעצם כבר במשך יותר מעשרים שנה חברת החשמל משתמשת בשתי בובות גדולות בפרסומות שלה. לבובות האלה קוראים "שקע" ו-"תקע" וכל הישראלים מכירים אותן. בואו נראה מה זה אומר, "שקע ו-"תקע". "תקע" זה הסוף של הכבל שאותו אתם מכניסים לחשמל, ו-"שקע" זה המקום בקיר שאליו אתם מכניסים את התקע. זאת אומרת "שקע" זה החור בקיר ו-"תקע" זה הסוף של הכבל, ושמכניסים תקע לשקע המכשיר יכול להתחיל לעבוד. אם זה מקרר או מאוורר או מכונת כביסה, כל דבר כזה, לכל מכשיר חשמלי יש תקע ואותו צריך להכניס לשקע.

אז בפרסומות של חברת החשמל שקע ותקע הם שמות של שתי בובות גדולות. שקע הוא בעצם בובה בצבע ורוד ויש לו שיער ג'ינג'י, ולתקע יש עור כתום, כל הבובה בצבע כתום, ויש לו שיער שחור. אז אלה הבובות שמופיעות בפרסומות של חברת החשמל. ובשנת 2013 נוסף להם גם תינוק. בובה של תינוק שנראית מאוד דומה לשקע, התינוק בצבע ורוד ויש לו שיער ג'ינג'י, ולבובה הזאת קוראים "שטקר". "שטקר" זאת בעצם המילה לתקע בגרמנית. ובעצם חברת החשמל נתנה לאנשים באינטרנט לבחור את השם לבובה החדשה. אז אנשים בחרו את השם "שטקר".

ולמה בעצם חברת החשמל צריכה פרסומות? הרי חברת החשמל היא חברה ממשלתית, זה מונופול, זה לא שיש עוד חברות שמוכרות חשמל. אז למה היא צריכה פרסומות? חברת החשמל משתמשת בפרסומות כדי ללמד את האנשים בישראל מה אסור לעשות עם חשמל ומה כדאי לעשות. למשל, באחת הפרסומות הם מספרים על מה לעשות אם אתם רואים כבל חשמלי פתוח באמצע הרחוב. מה עושים? או בפרסומת אחרת, הם מלמדים איך כדאי לקרר את הבית בקיץ כשחם, מה כדאי לעשות כדי שהבית יהיה קר בלי לבזבז המון חשמל, בלי להשתמש בהרבה מאוד אנרגיה. אני כמובן אשים לינקים לכמה פרסומות של חברת החשמל כדי שאתם תוכלו לראות אותן ולהבין על מה אני מדברת.

וכמובן הפרסומות האלה מאוד מצליחות. כי האמת היא שכולם אוהבים את שקע ותקע. ילדים אוהבים את שקע ותקע כי אלה בובות שנראות מצחיק, וגם המבוגרים אוהבים אותן, כי הם סוג של זוג קומי כזה. למשל, שקע הוא כזה קצת לא מבין איך הדברים עובדים ותקע תמיד מסביר לו מה צריך לעשות ומה לא צריך לעשות. אז הפרסומות האלה באמת מאוד טובות, מאוד מצחיקות, ואנשים זוכרים אותן במשך שנים. אז אנשים מאוד אוהבים את הפרסומות האלה, הם זוכרים את הרעיון שיש בפרסומת, זאת אומרת שאנשים באמת לומדים את מה שחברת החשמל רוצה ללמד אותם, ובאיזשהו אופן, זה גורם לאנשים להסתכל באופן חיובי על חברת החשמל.

אבל, כמו תמיד, יש גם צד שני לדברים. בעצם, מאז ששקע ותקע מופיעים בפרסומות של חברת החשמל, אנשים שואלים "מה זה הבובות האלה? מה הן בעצם מייצגות?". זאת אומרת שבמקרה הזה, הבובות המצחיקות האלה הופכות להיות דבר קצת פוליטי. תכף אני אסביר איך. למשל, בהתחלה שאלו את חברת החשמל "למה יש שני בחורים בפרסומות אבל אין בחורה? למה יש רק גברים? למה יש רק שקע ותקע?". וחברת החשמל אמרה שהיא בחרה בדמויות של שקע ותקע, בדמויות של שני גברים, בגלל שאם הייתה בחורה בפרסומות הם לא היו יכולים להשתמש בפרסומות האלה בכל ישראל. זאת אומרת, הם לא היו יכולים להשתמש בפרסומות האלה הציבור החרדי. הציבור החרדי אלה אנשים שהם יהודים דתיים מאוד אורתודוקסיים, והם מאמינים שזה לא טוב לראות בחורה או אישה או ילדה בפרסומות, ולכן אם חברת החשמל הייתה עושה פרסומת עם אישה או בחורה היא לא הייתה יכולה להשתמש בפרסומת הזאת בציבור החרדי. ויש אנשים שחושבים שזה בסדר ויש אנשים שחושבים שזה לא בסדר. שלא צריך להוציא אישה או בחורה מהפרסומות רק בגלל שחלק קטן מהאנשים שגרים בישראל לא רוצים לראות נשים או בחורות בפרסומות.

ואז... יש עוד שאלה. הרי אמרנו שיש את שקע, תקע ושטקר, נכון? שני גברים ותינוק. והאמת היא שבמשך שנים אני והחברים שלי היינו בטוחים ששקע ותקע הם זוג רומנטי. זאת אומרת שהם זוג של גברים הומוסקסואליים שיש להם ילד. ואני באופן אישי חשבתי שזה מעולה. שיש בעצם כזה זוג בטלוויזיה שכל האנשים בישראל מכירים את הזוג הזה, וואו, איזה מגניב. אבל מסתבר שזה לא בדיוק מה שחברת החשמל התכוונה שיהיה. וכששאלו את חברת החשמל האם שקע ותקע הם זוג גברים הומוסקסואליים, חברת החשמל לא אמרה "כן". הם אמרו שהם שומרים על עמימות. "עמימות" זה כשאף אחד לא יודע מה באמת קורה. זאת אומרת יכול להיות שכן, יכול להיות שלא, הם לא אומרים כן או לא. אז חברת החשמל אומרת שהיא שומרת על עמימות וזו דמוקרטיה, כל אחד יכול לחשוב מה שהוא רוצה. ובכל מיני מקומות באינטרנט אפשר לראות שאנשים אומרים שזה לא נכון, ששקע ותקע הם בסך-הכל חברים, ולשקע יש ילד, שטקר. אבל בעצם תקע הוא לא בן-הזוג הרומנטי שלו. אז זאת הדרמה של שקע ותקע.

והאמת היא שאני הופתעתי וגם לא הופתעתי כשקראתי שחברת החשמל לא התכוונה ששקע ותקע יהיו זוג. הופתעתי כי פשוט במשך שנים הייתי בטוחה שזה נכון, ולא הופתעתי כי במדינת ישראל של 2013 ועד עכשיו, כל הזמן הזה ששקע ותקע ושטקר מופיעים בפרסומות, זוג גברים עם ילד זה עדיין משהו ממש ממש לא מקובל שלצערי עדיין יכול להכעיס הרבה מאוד אנשים, ולכן חברה ממשלתית גדולה כמו חברת החשמל לא יכולה לבחור בפרזנטורים כאלה בשביל הפרסומות שלה בטלוויזיה.

זה הכל להיום. כמו תמיד, אני ממש אשמח לשמוע מכם. קודם כל, האם אתם מכירים את שקע ותקע? וגם: איך עובדת חברת החשמל במדינה שלכם? האם יש חברה אחת או כמה חברות? האם לחברה הזאת יש פרסומות? אתם ממש מוזמנים לכתוב לי מייל לכתובת המייל שמופיעה בתיאור של הפודקאסט, ואני אשתדל לקרוא ולהקריא את התשובות שלכם בפרקים הבאים של הפודקאסט. בכל מקרה, תודה רבה רבה שהאזנתם והאזנתן ואנחנו נשתמע בפעם הבאה. יאללה ביי!

References - רפרנסים:

  1. שקע ותקע ״תינוק נולד״ - https://www.youtube.com/watch?v=NdTANuBxkHo

  2. שקע ותקע ״קסם״ - https://www.youtube.com/watch?v=yg9zmElips4

Previous
Previous

[20] My Swedish Year Part 1 - השנה השוודית שלי חלק 1

Next
Next

Episode 18: 73 Days in Berlin - 73 ימים בברלין